PAVASARIO MARATONAS – ARTĖJANTIS NACIONALINIS PADANGŲ KEITIMAS

Praėjus kovo 8-ai ir kovo 11-ai, Lietuva pamažu pradeda ruoštis kitai artėjančiai „šventei“ – nacionaliniam padangų keitimo mėnesiui. Eilės ir padangų kalnai automobilių servisuose, vartotojų lūkestis padangas pasikeisti čia ir dabar kiekvieną pavasarį gali sukelti lengvą neviltį. Tačiau laiką susiplanuoti galima ir kitaip, tačiau prieš naująjį sezoną visada kyla daug klausimų dėl tinkamo padangų pasirinkimo, ypač kai norima rasti geriausią kainos ir kokybės santykį, o padangų gamintojų yra beveik tiek pat, kiek gėlių prekeivių per kovo 8-ąją.

REGISTRUOKITĖS PADANGŲ KEITIMUI:

Vilniuje: +370 600 61118 arba https://ebooking.euromaster.com/lt_LT/PROD/

Kaune: +370 602 83828

Klaipėdoje: +370 676 36707 arba https://ebooking.euromaster.com/lt_LT/PROD/

KETURI SVARBIAUSI KLAUSIMAI

„Pasakose auksinė žuvelė gali išpildyti tris norus, o tinkamai parinktos padangos gali išpildyti vieną – komfortabilų ir saugų važiavimą. Kad tas noras būtų išpildytas, kiekvienas automobilio savininkas turėtų sau atsakyti į keturis klausimus: kokių techninių charakteristikų automobilį vairuoju, kokį atstumą planuoju nuvažiuoti, kokį gamintoją noriu pasirinkti ir kokį biudžetą esu nusimatęs“, – teigia UAB „Trelo“ projektų vadovas Ramūnas Turčinas, atsakingas už lengvojo ir komercinio transporto padangas.

Techninės charakteristikos

Sportiškiems ir galingiems automobiliams svarbus vairavimo tikslumas ir saugumas važiuojant didesniais greičiais, tad rekomenduojamos sportiško tipo padangos. Šeimos automobiliams svarbūs komfortas, ilgaamžiškumas ir kuro ekonomija. Kompaktinės klasės automobiliams svarbu subalansuotos savybės ir prieinama kaina.

Važiavimo atstumas ir eksploatacijos laikas

Jeigu ketinate eksploatuoti automobilį artimiausius kelerius metus, verta rinktis premium klasės padangas, kurios yra saugios iki pat susidėvėjimo. Jei automobilis daugiau laiko praleidžia stovėjimo aikštelėje ir važiuojama retai, galima rinktis pigesnes žinomų gamintojų padangas. Jei automobilį planuojama greitai keisti, daug investuoti neverta – rinkitės biudžetines padangas.

Gamytojo pasirinkimas

Garsūs prekės ženklai investuoja į pažangias technologijas, tad jų produktai yra patikimi. Mažiau žinomų gamintojų padangos gali būti prastesnės kokybės. Geriausia kreiptis į centrus, kurie prekiauja įvairių gamintojų padangomis, ir pasinaudoti techninio konsultanto rekomendacijomis.

AMŽINAS KLAUSIMAS – UNIVERSALIOS AR SEZONINĖS?

Sezoninės padangos yra pranašesnės už universalias, nes yra specialiai pritaikytos tam tikram sezonui. Tačiau, jei gyvenate šalyje, kur retai sninga, oro temperatūra žiemą svyruoja apie +10 laipsnių, tuomet universalios padangos gali būti patogesnės. Universalios padangos taip pat neretai yra tylesnės, o jų protektoriaus rida gali pranokti vasarinių padangų.

PAPRASTI PATARIMAI VAIRUOTOJAMS

Jei važiuojant automobiliu pastebite nebūdingą elgesį, pavyzdžiui, per lietų automobilis pasislenka į šoną, verta pasitikrinti padangos protektoriaus likutį. Tai galima padaryti vizualiai arba naudojant protektoriaus gylio matuoklį. Jei naudojate dviejų eurų monetą ir vidurinė monetos dalis matoma pilnai, reiškia, jog protektoriaus likutis yra mažesnis nei 3 mm – metas naujoms padangoms.

Jūs atostogaujate, bet jūsų padangos – ne! Kaip pasirūpinti padangomis šiltuoju sezonu?

Šiltojo sezono kelionės prie jūros ir ežerų lietuviams – tai dar viena religija. Saulei spiginant kaitriau, vandens telkiniams šylant sparčiau, automobiliais keliaujame daugiau ir ilgesnius atstumus ne tik vieni, bet ir su šeimomis ar draugais. Todėl tikrai nenorime, kad išvykas apkartintų nemalonūs incidentai keliuose. Taip, padangų keitimo sezonas jau liko praeityje, tačiau rūpintis automobiliu reikia visus metus. Atminkite, kad neužtenka tik vizualinės apžiūros, padangoms reikia skirti daugiau dėmesio. UAB „Trelo“ produkto vadovas Ramūnas Turčinas, įmonėje atsakingas už lengvojo ir komercinio transporto padangas, dalinasi įžvalgomis apie padangų priežiūrą vasarą.

Stebėkite oro slėgio lygį padangose

Oro slėgis padangose turi įtakos važiavimo saugumui, padangų ilgaamžiškumui, važiavimo komfortui, ir turi ekonominį efektą. Slėgį padangose stebėti yra svarbu ir būtina. Per daug pripūstos padangos kontaktuoja su kelio paviršiumi ne pilnu protektoriaus plotu, todėl prastėja sukibimas su kelio danga tiek stabdant, tiek greitėjant, tiek važiuojant posūkiuose. Vairuotojai pastebi, kad dėl per aukšto slėgio padangos negali „sugerti“ kelių nelygumų. Nelygumus tenka „atlaikyti“ automobilio pakabai ir kėbului. Tai reiškia, kad vairuotojas ir keleiviai gali jausti diskomfortą. Dėl vibracijos ir smūgių, kurie tenka automobiliui, labiau dėvisi automobilių dalys, todėl jums teks dažniau varstyti autoserviso duris. R. Turčinas pažymi, kad nepakankamai pripūstos padangos turi įtakos vairavimo tikslumui, prastėja automobilio reakcija į vairo pasukimą ir pailgėja stabdymo kelias. Todėl specialistas siūlo nerizikuoti ir pasirūpinti saugumu.

Kai padangos eksploatuojamos su per žemu slėgiu, šoninės padangų sienelės pernelyg deformuojasi, ir po tam tikro laiko jos gali visiškai sutrūkti, tokiu atveju padangos sugadinamos nepataisomai. Tiek per didelis, tiek per mažas slėgis neigiamai veikia padangų ilgaamžiškumą, nes abiem atvejais protektorius nusidėvi netolygiai. R. Turčinas pabrėžia, kad oro slėgio įtaką padangų tarnavimui galime akivaizdžiai matyti lenktynėse. Pavyzdžiui, Dakaro lenktynėse žemesnis slėgis padangose lemia dažnesnį jų pažeidimą, tačiau geresnį sukibimą kopose, o aukštesnis – neleidžia gerai sukibti su smėliu, tačiau padeda išsaugoti padangas važiuojant per akmenis.

Padangų slėgio rekomendacijos priklauso nuo naudojamų padangų dydžio ir automobilio svorio. Visa reikalinga informacija pateikta rekomendacinėje lentelėje, kurią galima rasti kuro užpylimo angos dangtelio vidinėje pusėje arba ant vairuotojo durų angokraščio vidinės pusės. Svarbu žinoti, kad lentelėje nurodytos oro slėgio reikšmės yra rekomenduojamos esant apie 16°C lauke. Jei slėgį tikrinsite karštą dieną, kai temperatūra siekia 30°C, iki 10 proc. didesnis slėgis gali būti laikomas normaliu, atsižvelgiant į temperatūros įtaką. Taip pat verta prisiminti, kad slėgį padangose reikėtų matuoti, kai padangos yra šaltos, kitaip tariant, tai reikia daryti prieš kelionę, o ne jos metu.

Kaip matuoti padangų slėgį?

Padangų slėgis matuojamas manometru. Matavimui reikia naudoti sertifikuotą manometrą, kuriuos turi profesionalūs padangų montavimo centrai. Slėgį galima patikrinti ir degalinėse esančiais prietaisais, nors matavimo rezultatai gali turėti nedidelę paklaidą, tačiau visgi suteiks reikiamą informaciją. Automobiliuose esantys elektriniai kompresoriai taip pat turi manometrus, kuriais galima pamatuoti slėgį ir prireikus pripūsti padangas. Rekomenduojama slėgį tikrinti kartą per mėnesį, tačiau jei pasikeičia oro temperatūra arba planuojama ilgesnė kelionė, verta tai padaryti dar kartą. Vizualiai apžiūrėkite visus keturis ratus, nes sumažėjęs slėgis gali būti matomas plika akimi. Jei kelionę pradėsite su apytuštėmis padangomis, galite jas sugadinti dar iki pripūtimo vietos.

Padangų protektoriaus rašto gylis yra svarbus ne tik dėl grožio

Kokias padangas rinktis? Šiltuoju sezonu labiausiai tinka vasarinės padangos, kurių eksploatacija leidžiama nuo balandžio 10 d. iki lapkričio 9 d. Minimalus protektoriaus gylis turi būti ne mažesnis nei 1,6 mm. UAB „Trelo“ produkto vadovas Ramūnas Turčinas pažymi, kad, jei važiuojant per lietų automobilis įvažiavęs į balą pakeičia trajektoriją į šoną, verta pasitikrinti padangos protektoriaus gylį. Tai galima padaryti vizualiai arba naudojant matuoklį, taip pat galima naudoti dviejų eurų monetą – jei vidurinė monetos dalis matoma pilnai, reiškia protektoriaus gylis mažesnis nei 3 mm, tad laikas naujoms padangoms.

Ką dar reikia žinoti?

UV spinduliai neigiamai veikia padangas – ilgalaikis jų poveikis lemia gumos trūkinėjimą, todėl nerekomenduojama laikyti automobilio ilgą laiką saulės atokaitoje ar sandėliuoti padangų saulės spinduliams pasiekiamoje zonoje. Geriausia padangas saugoti profesionaliuose servisuose, kur jos bus laikomos tinkamomis sąlygomis. Norint džiaugtis saugiomis kelionėmis, kartą per metus apsilankykite autoservise – čia padangos bus tinkamai pripūstos, subalansuotos, o vožtuvėliai pakeisti naujais.

Važiuodami automobiliu pajutote, kad automobilį sunkiau valdyti? O gal girdisi keisti ir neįprasti garsai? Gali būti, kad jūsų automobiliui nuleido padangą. Tokiu atveju vairuotojai išsigąsta ir pradeda panikuoti, tačiau iš tiesų svarbiausia yra išlikti ramiems. Sumažinkite greitį ir susiraskite vietą, kur galite saugiai sustoti ir netrukdyti kitiems eismo dalyviams.

Radę tinkamą vietą, užsivilkite šviesą atspindinčią liemenę, kad būtumėte matomi. Tuomet pastatykite avarinio sustojimo ženklą. Kelių eismo taisyklėse nurodoma: jei avarinės šviesos signalizacijos nėra arba ji sugedusi, taip pat jeigu priverstinai sustojama ten, kur sustojusią transporto priemonę kiti eismo dalyviai pamatytų likus iki jos mažiau kaip 100 m, motorinės transporto priemonės (išskyrus mopedą, motociklą be priekabos), traktoriaus, savaeigės mašinos vairuotojas privalo pastatyti avarinio sustojimo ženklą: gyvenvietėse – ne arčiau kaip 25 m atstumu, o ne gyvenvietėse – ne arčiau kaip 50 m atstumu nuo sustojusios transporto priemonės.

Apžiūrėkite savo automobilį, jeigu visgi paaiškėja, kad automobilio padanga yra nuleista, teks ją keisti. Galite tai padaryti patys, jei automobilyje turite atsarginį ratą ir reikalingus įrankius, arba ieškoti pagalbos. Pakeisti ratą gali ir jūsų draudimo bendrovė.

Kodėl nesaugu važiuoti su nuleista padanga?

Jeigu važiuojate su visiškai nuleista padanga, galite sugadinti ratlankius. Taip pat važiuodami su pažeista padanga rizikuojate sugadinti ir savo automobilį bei pažeisti svarbias jo dalis, pavyzdžiui, sankabos sistemą. Padangos gedimas gali sukelti avariją, nes transporto priemonę tampa sunkiau valdyti.

Kaip sumažinti padangos nuleidimo riziką?

  • Reguliariai tikrinkite padangų slėgį.
  • Būtinai pasitikrinkite ar sandarūs oro pripūtimo vožtuvėliai (liaudyje vadinami ventyliais).
  • Stebėkite padangų nusidėvėjimo lygį. Netolygus nusidėvėjimas gali reikšti rimtesnius automobilio mazgų gedimus.

Kai turite padangas, turite ir rūpestį, kur jas sandėliuoti ne sezono metu. Nors dauguma vairuotojų šventai tiki, kad padangas galima laikyti bet kur: nuo balkono iki močiutės sodo, tačiau tiesa ta, kad netinkamai laikomos padangos gali deformuotis, sutrumpėti jų tarnavimo laikas, o tai reiškia ir papildomas išlaidas.

Prieš sandėliavimą – tinkamas paruošimas

Pasiruoškite vandens, įlašinkite šiek tiek ploviklio ir nuvalykite šiuo mišiniu padangas naudodami padangų šepetį. Taip pašalinsite nešvarumus ir dulkes. Padangas gerai išdžiovinkite. Prieš sandėliavimą netepkite padangų jokiomis papildomomis priemonėmis, nes jos labiau pakenks nei padės.

Sandėliavimui tinkamiausi yra dideli bei sandarūs maišai. Svarbiausia, kad jie nebūtų permatomi ir būtų pakankamai tvirti, kad nesuplyštų. Prieš dėdami padangas, įsitikinkite, kad maišai yra švarūs ir visiškai sausi. Kiekvieną padangą dėkite į atskirą maišą ir užklijuokite lipnia juosta. Taip pat laikymui galima įsigyti ir specialius padangoms skirtus maišus ar krepšius – jie padeda apsaugoti nuo nešvarumų ir dulkių.

Tiek UV spinduliai, tiek šiluma neigiamai veikia padangų gumą, todėl vieta padangoms laikyti turi būti atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių.

Padangos neturi būti laikomos lauke, netinka ir pastogės. Tinkamiausia sandėliavimui – vėsi, sausa ir pakankamai gerai vėdinama patalpa. Dažnai mūsų garažuose ar sandėliukuose vyrauja nepastovi temperatūra, todėl tokios vietos nėra geriausias pasirinkimas padangų sandėliavimui. Įvairių prietaisų, tokių kaip generatoriai ar kompresoriai, skleidžiama šiluma taip pat neigiamai veikia padangas. Nėra gerai, jei šalia laikomos ir medžiagos, tokios kaip tirpikliai, degalai, tepalai ir pan.

Sustatyti vieną ant kitos ar pakabinti?

Koks būdas yra geriausias? Geriausia yra sukrauti padangas vieną ant kitos, tačiau nereikia statyti aukštų bokštų. Galite padangas sukabinti ant specialių kablių, tačiau nerekomenduojama kabinti nesumontuotų padangų, nes taip galima jas deformuoti. Taip pat galite įsigyti specialų padangų laikymui skirtą stelažą. Kad ir kurį variantą pasirinktumėte, svarbu nedėti padangų tiesiai ant grindų – tarp padangų ir grindų turi būti tarpinė medžiaga, pavyzdžiui, medienos plokštė.

Padangos ilgainiui susidėvės, tačiau tinkamas sandėliavimas prailgins jų tarnavimo laiką.

Jeigu norite būti tikri, kad padangos būtų laikomos tinkamomis sąlygomis, patikėkite jas mums – padangų viešbutyje jomis bus tinkamai pasirūpinta. Prieš montavimą leiskite jas patikrinti profesionalams, kad naująjį sezoną į kelią išriedėtumėte ramūs ir pasiruošę.

Ar jums patinka keliauti? Mums – labai. Tas nuostabus pasiruošimo jaudulys, planavimo malonumas, ir, žinoma, pati kelionė. Visi norime, kad kelionė būtų nepamirštama ir kupina įspūdžių. O kad tai išsipildytų, reikia ir tinkamo pasiruošimo. Kaip tai padaryti? Atsakymus rasite mūsų straipsnyje.

Pasirūpinkite automobiliu

Apie tai, kaip reikia pasirūpinti savo transporto priemone jau rašėme. Visuomet patikrinkite automobilio būklę, kad kelyje netektų išgyventi veiksmo filmo vertų scenarijų. Vizualiai apžiūrėkite automobilį, patikrinkite padangų slėgį, turėkite su savimi langų plovimo bei aušinimo skysčio.

Vaikų saugumas

Jeigu keliaujate su vaikais, pasirūpinkite jų saugumu. Patikrinkite, ar kėdutės atitinka jų amžių ir ūgį, ar tinkamai veikia saugos diržai.

Gyvūnams taip pat svarbu patogumas

Jeigu į kelionę leidžiatės kartu su augintiniais, labai svarbu, kad jie jaustųsi gerai, augintiniui būtų užtektinai vietos, jis turėtų maisto, vandens ir kitų būtinų priemonių.

Papildykite kondicionierių

Ar gali būti komfortiška kelionė įkaitusiame automobilyje? Karštis vargina, ypač vaikus, kuriems kelionėje dažnai greitai pasidaro nuobodu. Siūlome prieš ilgesnę išvyką pasipildyti automobilio kondicionierių.

Apsirūpinkite vandens atsargomis

Pripildykite vandens gertuves ir nuolat gurkšnokite. Dehidratacija gali sukelti daugybę sveikatos problemų: galvos skausmą, nuovargį ir galvos svaigimą. Taip pat turėkite automobilyje ir didesnį kiekį vandens, jei prireiktų.

Užkandžiaukite

Vietos turėtų atsirasti ir užkandžiams. Pageidautina sveikiems ir maistingiems. Riešutai, vaisiai – tinkamiausias pasirinkimas. Karštomis vasaros dienomis tinka ir daug vandens turintys vaisiai bei daržovės: agurkai, arbūzai. Laikykite juos šaltai, o jei neturite galimybės šviežių vaisių išlaikyti ilgesnį laiką, rinkitės džiovintus.

Patikrinkite dokumentus ir pasiruoškite atsarginį automobilio raktą

Prieš kelionę patikrinkite dokumentus: peržiūrėkite, ar nesibaigė automobilio techninė apžiūra, ar galioja automobilio draudimas, ar turite savo asmens dokumentus, vairuotojo pažymėjimą, jeigu reikia, gyvūnų dokumentus. Taip pat turėkite šių dokumentų kopijas: vieną laikykite automobilyje, vieną rinkinį lagamine, o kiekvieno jų kopijas dar ir telefone. Pasigaminkite ir automobilio atsarginį raktą ir laikykite jį kišenėje, rankinėje ir pan.

Reikalingi daiktai

  • Pirmosios pagalbos vaistinėlę;
  • Avarinio sustojimo ženklą;
  • Žibintuvėlį;
  • Telefono kroviklį, nešiojamąjį maitinimo bloką;
  • Daugiafunkcį peilį;
  • Užvedimo laidus;
  • Antklodę bei papildomus drabužius;
  • Nedidelį įrankių rinkinį;
  • Tempimo lyną;
  • Lipnią juostą;
  • Drėgnų servetėlių, maišelių šiukšlėms, dezinfekavimo skystį.

Planuokite

Viskas prasideda nuo planavimo, todėl verta susidėlioti planą: būsimus sustojimus, kurių metu pailsėsite, pramogausite. Dėl patogumo verta atsisiųsti ir eismo programėles, tokias kaip „Waze“, kad žinotumėte eismo sąlygas realiuoju laiku, galėtumėte matyti maršrutą, susiplanuoti sustojimus ir pan.

Ne visada viskas vyksta sklandžiai, tačiau kelionei geriau visuomet pasiruošti. Tegul jums lieka tik malonūs kelionės įspūdžiai ir nevargina smulkmenos.

This format should be easily pasteable into WordPress without any additional formatting issues.