Padangų priežiūra vasarą

Jūs atostogaujate, bet jūsų padangos – ne! Kaip pasirūpinti padangomis šiltuoju sezonu?

Šiltojo sezono kelionės prie jūros ir ežerų lietuviams – tai dar viena religija. Saulei spiginant kaitriau, vandens telkiniams šylant sparčiau, automobiliais keliaujame daugiau ir ilgesnius atstumus ne tik vieni, bet ir su šeimomis ar draugais. Todėl tikrai nenorime, kad išvykas apkartintų nemalonūs incidentai keliuose. Taip, padangų keitimo sezonas jau liko praeityje, tačiau rūpintis automobiliu reikia visus metus. Atminkite, kad neužtenka tik vizualinės apžiūros, padangoms reikia skirti daugiau dėmesio. UAB „Trelo“ produkto vadovas Ramūnas Turčinas, įmonėje atsakingas už lengvojo ir komercinio transporto padangas, dalinasi įžvalgomis apie padangų priežiūrą vasarą.

Stebėkite oro slėgio lygį padangose

Oro slėgis padangose turi įtakos važiavimo saugumui, padangų ilgaamžiškumui, važiavimo komfortui, ir turi ekonominį efektą. Slėgį padangose stebėti yra svarbu ir būtina. Per daug pripūstos padangos kontaktuoja su kelio paviršiumi ne pilnu protektoriaus plotu, todėl prastėja sukibimas su kelio danga tiek stabdant, tiek greitėjant, tiek važiuojant posūkiuose. Vairuotojai pastebi, kad dėl per aukšto slėgio padangos negali „sugerti“ kelių nelygumų. Nelygumus tenka „atlaikyti“ automobilio pakabai ir kėbului. Tai reiškia, kad vairuotojas ir keleiviai gali jausti diskomfortą. Dėl vibracijos ir smūgių, kurie tenka automobiliui, labiau dėvisi automobilių dalys, todėl jums teks dažniau varstyti autoserviso duris. R. Turčinas pažymi, kad nepakankamai pripūstos padangos turi įtakos vairavimo tikslumui, prastėja automobilio reakcija į vairo pasukimą ir pailgėja stabdymo kelias. Todėl specialistas siūlo nerizikuoti ir pasirūpinti saugumu.

Kai padangos eksploatuojamos su per žemu slėgiu, šoninės padangų sienelės pernelyg deformuojasi, ir po tam tikro laiko jos gali visiškai sutrūkti, tokiu atveju padangos sugadinamos nepataisomai. Tiek per didelis, tiek per mažas slėgis neigiamai veikia padangų ilgaamžiškumą, nes abiem atvejais protektorius nusidėvi netolygiai. R. Turčinas pabrėžia, kad oro slėgio įtaką padangų tarnavimui galime akivaizdžiai matyti lenktynėse. Pavyzdžiui, Dakaro lenktynėse žemesnis slėgis padangose lemia dažnesnį jų pažeidimą, tačiau geresnį sukibimą kopose, o aukštesnis – neleidžia gerai sukibti su smėliu, tačiau padeda išsaugoti padangas važiuojant per akmenis.

Padangų slėgio rekomendacijos priklauso nuo naudojamų padangų dydžio ir automobilio svorio. Visa reikalinga informacija pateikta rekomendacinėje lentelėje, kurią galima rasti kuro užpylimo angos dangtelio vidinėje pusėje arba ant vairuotojo durų angokraščio vidinės pusės. Svarbu žinoti, kad lentelėje nurodytos oro slėgio reikšmės yra rekomenduojamos esant apie 16°C lauke. Jei slėgį tikrinsite karštą dieną, kai temperatūra siekia 30°C, iki 10 proc. didesnis slėgis gali būti laikomas normaliu, atsižvelgiant į temperatūros įtaką. Taip pat verta prisiminti, kad slėgį padangose reikėtų matuoti, kai padangos yra šaltos, kitaip tariant, tai reikia daryti prieš kelionę, o ne jos metu.

Kaip matuoti padangų slėgį?

Padangų slėgis matuojamas manometru. Matavimui reikia naudoti sertifikuotą manometrą, kuriuos turi profesionalūs padangų montavimo centrai. Slėgį galima patikrinti ir degalinėse esančiais prietaisais, nors matavimo rezultatai gali turėti nedidelę paklaidą, tačiau visgi suteiks reikiamą informaciją. Automobiliuose esantys elektriniai kompresoriai taip pat turi manometrus, kuriais galima pamatuoti slėgį ir prireikus pripūsti padangas. Rekomenduojama slėgį tikrinti kartą per mėnesį, tačiau jei pasikeičia oro temperatūra arba planuojama ilgesnė kelionė, verta tai padaryti dar kartą. Vizualiai apžiūrėkite visus keturis ratus, nes sumažėjęs slėgis gali būti matomas plika akimi. Jei kelionę pradėsite su apytuštėmis padangomis, galite jas sugadinti dar iki pripūtimo vietos.

Padangų protektoriaus rašto gylis yra svarbus ne tik dėl grožio

Kokias padangas rinktis? Šiltuoju sezonu labiausiai tinka vasarinės padangos, kurių eksploatacija leidžiama nuo balandžio 10 d. iki lapkričio 9 d. Minimalus protektoriaus gylis turi būti ne mažesnis nei 1,6 mm. UAB „Trelo“ produkto vadovas Ramūnas Turčinas pažymi, kad, jei važiuojant per lietų automobilis įvažiavęs į balą pakeičia trajektoriją į šoną, verta pasitikrinti padangos protektoriaus gylį. Tai galima padaryti vizualiai arba naudojant matuoklį, taip pat galima naudoti dviejų eurų monetą – jei vidurinė monetos dalis matoma pilnai, reiškia protektoriaus gylis mažesnis nei 3 mm, tad laikas naujoms padangoms.

Ką dar reikia žinoti?

UV spinduliai neigiamai veikia padangas – ilgalaikis jų poveikis lemia gumos trūkinėjimą, todėl nerekomenduojama laikyti automobilio ilgą laiką saulės atokaitoje ar sandėliuoti padangų saulės spinduliams pasiekiamoje zonoje. Geriausia padangas saugoti profesionaliuose servisuose, kur jos bus laikomos tinkamomis sąlygomis. Norint džiaugtis saugiomis kelionėmis, kartą per metus apsilankykite autoservise – čia padangos bus tinkamai pripūstos, subalansuotos, o vožtuvėliai pakeisti naujais.

Trelo Truck Trailer Repairment 13 metų patirtis

Apie TRELO

TRELO jau nuo 2010 metų savo klientams siūlo sunkvežimių ir priekabų remonto paslaugas bei suteikia techninę pagalbą vežėjams kelyje. Mūsų paslaugų spektras itin platus: kompiuterinė diagnostika, ratų geometrijos reguliavimas, padangų montavimas ir balansavimas, pilnas transporto priemonės paruošimas techninei apžiūrai. Visus gedimus įvairių gamintojų vilkikams ir priekaboms Trelo specialistai yra pasiruošę pašalinti tiek savo remonto centruose, tiek kelyje.

  • Sąžiningumas ir patikimumas – darbų sąrašas ir kainos yra pateikiamos prieš pradedant remontą
  • Remonto centrai vežėjams patogiose lokacijose
  • Visų gamintojų vilkikų ir priekabų remonto darbai
  • Trumpas remonto laikas, nes savo sandėliuose turime dideles detalių atsargas
  • Daugiakalbis aptarnavimas visuose remonto centruose
  • Paslauga už geriausią galimą kainą
  • Pagalba kelyje

Kontaktai

Susisiekite su mumis dėl visų sunkvežimių remonto klausimų. Žemiau rasite TRELO servisų kontaktus Belgijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir Lietuvoje.

Trelo Truck Repair Services Europe